Rehtorin blogi

Syksyn Lehdet Luuranko Lehtiä - Ilmainen kuva Pixabayssa

19.10.2021

Opiskelijat ja henkilökunta ryntäsivät ansaitulle syyslomalle. Minä päätin hengata alkuviikon töissä, koska rehtorin ammattitautina on rästitöiden kertyminen. Niiden purkaminen syyslomalla, kun hektinen kouluarki on tauolla, on oikeastaan aika terapeuttista. Töitä saa tehdä omaan tahtiin ja niihin aikaa panostaen. Tätä toivon aina opiskelijoillekin. Että heillä olisi mahdollisuus satsata aikaa opintoihin niin, että lukioajasta jäisi myönteinen muistikuva ja että tulevaisuuden suunnitelmat kypsyisivät opintojen ohella.

Rasittumista, stressiä, kukaan ei meistä voi tuskin kokonaan välttää, mutta olisi mukava, että nuoret saisivat hyvän ohjauksen opintoihinsa ja kykenisivät suunnittelemaan opintopolkunsa joustavaksi niin, että kaikki etenisi yksilölliset voimavarat ja taidot tunnustaen maaliin saakka. Ylioppilas on nykyään eri oppilas kuin silloin, kun minä olin nuori 90-luvun alussa. Nostan hattua ja ihailen nykyajan lukiopuurtajia. Ja sitä, miten tavoitteellisia nuoret ovat. Minulla ei aikanaan ollut mitenkään kirkkaana päässä, mihin aikoisin lukion jälkeen suuntautua. Teatterikorkeakouluunkaan kun en päässyt, vaikka lukion kakkosella sinne hain. No, taidan jatkaa töissä hengailua, halusin vain käydä toivottamassa kaikille hyvää syksyn jatkoa.

Syysloman jälkeen on pitkään jatkuneessa korona-ajassa epätodellinen hetki, jos ja kun, toivottavasti, saamme järjestää perinteisen Taiteiden yö -tapahtumamme 29.10.2021 yleisötapahtumana. Tervetuloa Kaustisen Kansantaiteenkeskukseen ja Kalliopaviljongille tuona perjantai-iltana turvallisuus huomioiden klo 19-23 välillä kuulemaan esityksiä, joita musiikkilukiolaiset ovat suurella sydämellä valmistaneet. Runomaratonkin on jälleen ohjelmassa ja itse aion lausua runon tai runoja, jotka ovat askarruttaneet sisällöltään minua eniten (”runo, jota en ole koskaan ymmärtänyt” – ainakaan oikein).

Kaikille yseille, jotka haluavat tulla tutustumaan musiikkilukion toimintakulttuuriin, totean, että tervetuloa uuteen, uusiutuvaan lukiomme tammi-helmikuussa! Tuota tilaisuutta ei kannata missata. Monta kertaa elämässä ei täysin uusissa ja uusituissa koulutiloissa pääse opiskelemaan. Tätä on hartaudella suunniteltu ja odotettu.

Tsemppiä syksyyn!

Ilona

KEVÄTHEI!

5.6.2021

Nyt päättyvä musiikkilukion 45. lukuvuosi on ollut onnekas siinä suhteessa, että olemme saaneet opiskella lähes koko lukuvuoden lähiopetuksessa. Luksusta näinä haasteellisina aikoina. Tosin aivan lukuvuoden kalkkiviivoilla epidemian häntä löi meitäkin ja jouduimme siirtymään etäopiskeluun. Eipä sitä olisi toivonut, mutta toisaalta oli hämmästyttävää, miten nopeasti ja joustavasti kykenimme palauttamaan etäopiskelukäytänteet osaksi opiskeluarkeamme.

Meillä jokainen opiskelija on arvokas ja oman, itsensä näköinen. Luovuus, innovatiivisuus ja kaikenlainen kekseliäisyys ovat voimavarojamme. Jokaisen opiskelijan opintopolku suunnitellaan alusta lähtien hänen tarpeidensa ja jatko-opintohaaveidensa mukaan. Tällä viikolla kolme alumniamme tuli valituksi Sibelius-Akatemiaan. Samoin viime keväänä kolme opiskelijaamme sai opiskelupaikan Sibelius-Akatemiassa. Pienemmässä lukiossa tämä on prosentuaalisesti paljon ja kertoo siitä, miten päämäärätietoisia opiskelijamme ovat. Onnea kaikille jatko-opintopaikan saaneille!

Pienissä lukioissa opiskelu on erinäköistä kuin suuremmissa lukioissa. Ne eivät ole monestakaan syystä vertailukelpoisia keskenään. Suuremmissa lukioissa kurssitarjotin voi olla laajempi ja valinnanmahdollisuuksia enemmän, mutta pienemmissä lukioissa yhteisöllisyys ja yksilöllinen ohjaus ja opintopolkujen räätälöinti korostuvat. Miten tätä voitaisiin mitata? Musiikkilukiossa talon seinien sisäistä moninaisuutta on vaikea kuvailla, koska se pitää kokea.

Olennainen kysymys onkin, kuka kiinnostuisi siitä, millaista sisältöä lukiot tuottavat eli mitä me oikeasti teemme ja miten me ylläpidämme yhteisöllisyyttämme? Meillä olisi ainakin paljon ranking-listoja mielekkäämpää kerrottavaa siitä, millaista arkemme on. Luulen, että olisimme siinä koko Suomen mittapuussa aika korkealla. Läheisyyden ja välittämisen luominen ja ylläpitäminen on paljon työläämpää kuin etäisyyden pitäminen.

Tämän lukuvuoden suurinta luovuusantia on ollut musiikkilukion väen kekseliäisyys koulu tapahtumien järjestämisessä. Lukuvuoden alussa opiskelijoiden toiveena oli, että musiikkilukion arkea värittävät tapahtumat kyettäisiin järjestämään mahdollisimman ”normaalisti”. Lokakuussa perinteinen ja jo ikoniseksi muodostunut Taiteiden yö -tapahtumamme striimattiin. Samoin herkkä talvinen joulukonserttimme sai virtuaalisen toteutuksen. Musiikkilukion Youtube-kanavasta tuli symboli selviämiselle poikkeusolojen jatkuessa. Tammikuussa striimattiin Musiikkilukion ilta -konsertti Kaustisen Kamarimusiikkiviikolla. Myöhemmin vanhat tanssivat striimattuna ja bändit soittivat virtuaalisesti. Mansikkana virtuaalikakun päällä oli Henrik-musikaalin esittäminen striimitallenteena. Musikaalin kehittäminen myyntiin tarkoitetuksi striimitallenteeksi oli opettavainen kokemus erilaisten pienlupien ja sopivan striimialustan hankkimisen kiemuroissa. Vähitellen meistä on kuitenkin kehittynyt kelpo striimaajia ja koulun striimikalustoa on kyetty täydentämään Opetushallituksen oppimisympäristöhankkeen avulla.

Tämä lukuvuosi jää historiaan uuden opetussuunnitelmamme, LOPS2021, valmistumisvuotena. Kiitos LOPS-työryhmämme jäsenille, apulaisrehtori Rasmus Tammikille ja lehtori Jukka Laakkoselle sekä myös opettajille, jotka pohtivat uutta opetussuunnitelmaa oman oppiaineensa kannalta. Meillähän opetussuunnitelmaan sisältyy myös musiikin opetussuunnitelma. Nyt on LOPS viittä vaille hyväksyntää vailla ja sitten vain käytännön laaja-alaiseen soveltamiseen.

Kulunut lukuvuosi on vierähtänyt vielä väistötiloissa, mutta aivan lähistöllä on jatkanut valmistumistaan uusi, uusiutuva lukio. Musiikkilukion rakennusprojekti on edennyt aikataulussaan ja opiskelijoista ja opettajista koostuva tiedotustiimi on vlogannut uuden musiikkilukion syntytarinaa. Kävin itsekin opiskelijan kanssa rakennustyömaalla ja saatuamme kypärät päähämme oli aika juhlallinen hetki päästä kipuamaan yläkertaan ja astua ensimmäistä kertaa tulevaan työhuoneeseensa. Rehtorin työhuoneesta onkin hyvät maisemat suoraan opiskelija-asunnoille. Parasta on, että olemme saaneet yhteisöllisesti vaikuttaa uuden koulumme suunnittelutyöhön, jolloin koulusta tulee meidän näköisemme.

Muutama vuosi sitten Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi meille valtakunnallisen musiikin kehittämistehtävän. Tämä siis erityislukiostatuksen lisäksi. Lukuvuoden aikana kykenimme muiden musiikin kehittämistehtävän saaneiden musiikkilukioiden kanssa avaamaan LUMOKE-hankkeen kotisivut, joista voi hyvällä omalla tunnolla olla ylpeä. LUMOKE merkitsee ”lukioiden musiikinopetuksen kehittämistä” ja LUMOKE-sivuilta (www.lumoke.fi) löytyy kattava määrä opetusmateriaalia suomalaisten musiikinopettajien käyttöön. Kannattaa käydä tutustumassa, yllätyt varmasti!

Meidän talomme on ollut poikkeusaikoinakin aktiivinen ja tuskin uskaltaa edes ajatella, mitä kaikkea toimintakulttuuri tulee jälleen sisältämään, kun pääsemme muuttamaan uuteen innovatiiviseen oppimisympäristöömme ja ajat tasaantuvat. Musiikkilukion opiskelijatoiminnan sydän on opiskelijakunta. Opiskelijakuntamme on jälleen kokoustanut ja toiminut innokkaasti. Opiskelijakunta on tarjonnut jaksokahveja ja edustanut omaa lukiota tilaisuuden tullen. Opiskelijakunnan terveiset voit lukea lukuvuosikertomuksesta. Kiitos kuuluu myös aktiivisille tiimeillemme, niitä ohjaaville opettajillemme sekä opiskelijatutoreille. Tämä yhteisöllinen ryhmähenki auttaa jaksamaan ja kantaa pitkälle.

Oppilaitoksemme arjen tärkeänä tukena on tänäkin lukuvuonna toiminut vanhempainyhdistys Musiikkilukion Tuki ry. Tuki ry:n upean energinen joukko huoltajia on saanut opiskelijoiden hyvinvoinnin kannalta aikaan tärkeitä asioita. Tällaisia asioita ovat muun muassa lukiopolkunsa aloittavien ykkösten muistaminen lukuvuoden alussa sekä musikaalilaisten evästyksestä huolehtiminen intensiivisellä harjoitus- ja näytösjaksolla. Opiskelijat ovat olleet huolenpidosta mielissään. Kiitos siis aktiivisille huoltajille! Tässä yhteydessä on syytä kiittää myös kaikkia opiskelijoiden huoltajia rakentavasta kodin ja koulun välisestä yhteistyöstä. Yhdessä välittämällä olemme jälleen ohjanneet nuoria kohti aikuisuutta ja vastuullisuutta.

Tämän kevään ylioppilaat ovat opiskelleet ja valmistuneet monella tavalla poikkeusolosuhteissa. He ovat venyneet, puskeneet sisulla eteenpäin ja selvinneet. Nyt on vihdoin nuoruuden riemun ja ilon aika. Hyvin tehty. Ihailen teitä.

Ylioppilasjuhlia pääsemme viettämään 28.8.2021 klo 10 alkaen Kansantaiteenkeskuksen Kaustinen-salissa. Onnea kaikille valmistuville!

Nyt on tältä lukuvuodelta laulut laulettu ja nuotit pantu pussiin. Kiitos musiikkilukion henkilöstölle jokapäiväisestä myötämielisestä suhtautumisestanne kouluarjen ylläpitämiseen. Sitoutunut ja ammattitaitoinen yhteisö on opiskelijoiden etu. Se on kaikille valtava voimavara, joka auttaa jaksamaan arjen kuopissakin.

Kiitos myös kaikille yhteistyökumppaneillemme, jotka olette myötävaikuttaneet tapahtumiemme toteutumiseen ja onnistumiseen.

Teille valmistuville haluan jälleen lausua muistutuksena: Kaustisen musiikkilukio jättää jäljen. Uusi, uusiutuva lukio on myös teidän alumnien koulunne.

Ensi kuun jälkeen on jo elokuu ja koulut alkavat. Lämpimästi tervetuloa myös uudet opiskelijat!

YHTEISHAKU ALKAA PIAN!

Mau kaikki! Olen tulevan kevään ylioppilaskissa Palle Kaustisen musiikkilukiosta. Minua ja ystävääni Kaustista, joka on valmistunut musiikkilukiosta jo aikapäiviä sitten, mutta jäänyt kaikkien iloksi tänne tsemppariksi, pyydettiin kertomaan muutama sana lukio-opinnoista niille, jotka nyt miettivät lukioon hakeutumista. Muistan, että yhteishakulomakkeen täyttäminen oli jännä juttu. Kaikkein helpointa se on, jos tietää varmaksi, mihin aikoo hakea.

Äitini opettaa ja toimii musiikkilukiossa rehtorina, mutta ihan hyvin on pärjätty yhdessä, vaikka äitini aina marmattaakin siitä, että teen kotitehtäviä laiskasti. Mutta kissat nukkuvat päivässä 12–18 tuntia, ja aamuyö on meidän aktiivisinta aikaa. Varmasti olen aina yrittänyt parhaani. Syksyn ylioppilaskirjoituksissa pärjäsin mielestäni kohtuullisesti, vaikka en terveystiedon reaalikokeessa ymmärtänyt kunnolla kysymystä kissan immuunijärjestelmää tehostavista ravintoaineista. Ylioppilaskirjoituksissa pärjää hyvin, kun malttaa lukioaikana opiskella säännöllisesti. Myös omien opintojen aikatauluttamiseen on hyvä panostaa. Olen saanut kaveriltani Kaustiselta hyviä vinkkejä opiskeluun.

Lukiopolultani haluan sanoa, että lukioon kannattaa hakea. Se antaa hyvän yleissivistävän pohjan käytännössä kaikkiin jatko-opintoihin. Kaustisen musiikkilukio on monipuolinen opinahjo, jossa on tarjolla runsaasti erilaisia opintovaihtoehtoja. Aika ei tule pitkäksi ja opintoja kertyy monella enemmänkin kuin vaaditut 150 opintopistettä.

Musiikkilinjan opiskelijana voit käytännössä suorittaa niin paljon musiikinopintoja kuin haluat. Instrumenttiopintoja on tarjolla paljon ja meillä on Suomen pisimmät instrumenttitunnit. Henkilökohtaisen soitin- ja lauluopetuksen sekä musiikinteorian opintojen lisäksi koulussa ovat tarjolla orkesteri, kuoro, bändit, soitin- ja lauluryhmät, musiikkiteatteri, musiikkiteknologia, sävellys ja sovitus.

Koulumme sai syksyllä arvokkaan soitinlahjoituksen (kaksi viulua, alttoviulun ja sellon) ja näin tulevat opiskelijat saavat käyttöönsä huippukuntoisia soittimia, mikä innostaa kokeilemaan erilaisia jousisoittimia soittoinnostuksen sytyttämiseksi. Minun instrumenttini on piano ja olen esiintynyt musiikkilukion konserteissa. Taiteiden yö on ihan huippuelämys. Kun tulin musiikkilukioon, en osannut soittaa kuin kissanpolkan. Pätevien ja innostavien opettajien johdolla minusta on kehittynyt taitava soittaja.

Kaustisen musiikkilukiolla on Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä valtakunnallinen kehittämistehtävä musiikissa, LUMOKE-hanke, jota voit seurata toisilta kotisivuiltamme, www.lumoke.fi. Tuon hankkeen puitteissa musiikkilukio kouluttaa myös suomalaisia musiikinopettajia.

Jos valitset yleislinjan opinnot, saat laadukkaan ja laajan yleissivistyksen. Yleislinjalta löytyy monia mielenkiintoisia opintojaksoja kieliopinnoista lähtien. Jos ohjelmointi tai tekoäly kiinnostaa, voit opiskella niitäkin. Jos harrastat urheilua, saat lajivalmennuksesta tukea urheilu-urallesi. Yleislinjallakin voit valita musiikin opintoja: laulaa kuorossa, soittaa bändissä, loistaa musikaalitähtenä tai osallistua ilmaisutaidon kursseille. Meillä on hyvät opettajat, jotka saavat kehuja opiskelijoilta. Itse olen panostanut lukioaikana kieliin, englantiin, saksaan ja ranskaan, koska niitä voi tarvita, jos vaikka myöhemmin lähtisin EU:n eläinterveyslaitoksen hommiin.

Haluan myös suositella yhteistyökumppaniamme Kpedun Kaustisen Raviopistoa, jossa voit suorittaa kaksois- tai kolmoistutkinnon hevosammattilukiossa (poniravilukio tai ratsastuslukio). Lukio-opinnot järjestetään joustavasti Kaustisen musiikkilukiossa. Suoritettuasi ylioppilastutkinnon sinulla on mahdollisuus edetä esimerkiksi eläinlääketieteellisiin opintoihin. Lukio-opinnoissa hankit hyvän kielitaidon työllistyäksesi hevostalouden kansainvälisiin tehtäviin. Kärsivälliset hevoset ovat jaksaneet hienosti meitä vähän levottomampia ja kiehnaavia kissaopiskelijoita ja meistä on tullut hyviä ystäviä. Suosittelen ehdottomasti hevosammattilukiota opiskeluvaihtoehtona!

Minusta on mukavaa, että musiikkilukiossa opiskelijalle laaditaan ja räätälöidään yksilöllinen opinto-ohjelma, ”oma linja”. Olen saanut opiskella ja naukua omaan tahtiin, rauhassa. Välitunneilla on ollut aikaa tutustua muihin opiskelijoihin. Meillä ei ole erityisiä ryhmittymiä, vaan kaikki juttelevat kaikkien kanssa. Opiskelijakaverini sanoi, että tämä on ”hauska koulu”.

Huippua on se, että ensi syksynä opiskelijat pääsevät muuttamaan uusiutuvaan uuteen lukiorakennukseen. Rehtori on luvannut, että opiskelijat saavat tehdä koulusta oman näköisensä. Kaustinen on luvannut ottaa paikan opiskelijakunnan huoneen sohvalta. Uudessa koulussa on kuulemma panostettu opiskelijoiden hiljaisen työn -tiloihin, joissa voi rauhoittua ja kehrätä koulupäivien keskellä.

Me kissa- ja lintuopiskelijatkin tiedämme, että pienessä lukiossa opiskelu on erinäköistä kuin suuremmissa yksiköissä. Pienemmässä lukiossa yhteisöllisyys ja yksilöllinen ohjaus ja opintopolkujen räätälöinti opiskelijalähtöisesti korostuvat. Erityislukioiden arki on täynnä yksilöllistä opetusta ja yhteisöllisiä tapahtumia aamusta iltaan.

Tervetuloa opiskelemaan Kaustisen musiikkilukioon! Me vanhat opiskelijat, alumnit, olemme myös edelleen mukana lukion toiminnassa.

Toivoo, Palle & Kaustinen

Yhteishaku 23.2.-23.3.2021

SYYSTERVEISET MUSIIKKILUKIOLTA!

28.10.2020

Laskeudumme kohta marraskuuhun. Minulla on tapana iltalenkilläni kuunnella erilaisia podcasteja ja eräässä sellaisessa toimittaja totesi, että marraskuukin voi olla tunnelmallinen ja harmaus kaunista. Vaikka marraskuussa oksat ovat paljaana puussa, eikä rannan vedessä voi polskia, voi laittaa saappaat jalkaan ja lähteä reippaalle metsälenkille ja istahtaa kannonnokkaan ihailemaan luonnon valmistautumista pureviin pakkasöihin. Ja niitä pakkaskiteitä nyt kaivataan, jotta pääsisi tänä talvena suksille, vaikka olenkin enemmän perässähiihtäjä kuin suksilla sujuttelija.

Musiikkilukiolla syksy on edennyt omaa reipasta vauhtiaan, vaikka koronaepidemia väijyy taustalla. Jotenkin koulun eloisa arki, josta osoituksena oli jälleen perinteinen Taiteiden yö -ilta, vie mennessään ja työntää uhkakuvat taustalle. Opiskelijat yllättävät jatkuvasti osaamisellaan ja puskevat eteenpäin haasteellisissa olosuhteissa. Myös henkilökunta venyy. Toki musiikkilukion arjessakin eletään koronan ehdoilla ja sekä henkilökunta että opiskelijat ovat olleet ”huputettuina” eli maskit kasvoillaan jo muutaman viikon. Itse puin maskin kasvoilleni ensimmäisenä koulupäivänä elokuussa ja uskon, että sen avulla olen onnistunut torjumaan myös kylässä kiertävät syysflunssan ilkimykset.

Musiikkilukion arki siis soljuu eteenpäin ja yritämme pitää mielen korkealla. Sanon aina opiskelijoille, että katto on niin korkealla, mihin sen itse asetatte. Kun itse tunnen toisinaan hautautuvani hallinnon raskaan leimaisimen alle, saan voimaa opiskelijakohtaamisista. Tässä 2. jaksossa minulla on opetusta, ja täytyy sanoa, että tuntuu hyvältä, kun välillä on mahdollisuus päästä kanslian seinien sisältä raittiiseen opiskelijailmaan. Toisaalta jaamme kansliassa koulusihteerin kanssa välillä sellaisia mukavia hetkiä, jotka luovat ilonkipinää ja jaksamista arkeen. Syksyyn iloa on tuonut uusi vedenkeitin ja tutustuminen pikakahvijauheisiin.

Uuden musiikkilukion rakentaminen on alkanut ja se antaa suurimman voimavivun selvitä näistä haasteellisista ajoista. Hurraa! Uuden lukion huominen on ihan nurkan takana. Ensimmäiset havainnekuvat uudesta lukiorakennuksesta julkaistaan kotisivuillamme ja somekanavissamme ja ainakin tuoreen opiskelijapalautteen mukaan vaikuttaa ”mahtavan näköseltä”. 

Toivon jaksamista ja tsemppiä kaikkiin suuntiin! Joka kouluun ja kotiin. 

Ilona 

ETÄILYÄ

7.5.2020

Etäopiskelua ja -työtä on takana viikkoja. Näillä näkymin etäopiskelu jatkuu musiikkilukiolla kevätlukukauden loppuun saakka. Lukuvuosikertomuksen kirjoitushetki alkaa olla käsillä ja nyt tuntuu siltä, että kertomus, joka tulee alkamaan lukuvuoden alusta, päättyy kuin seinään maaliskuun 19. päivään, jolloin siirryimme etäopetukseen. Mistä kirjoittaa, kun pitkään valmisteltu musikaali ja perinteinen abikonsertti jouduttiin perumaan? Mitä muistelee, kun kevään vuosikurssien väliset pesis- tai jalkapallo-ottelut jäävät pelaamatta?  Miten suhtautua, kun rehtorin kevätkahvit oppilaskunnalle jäävät keittämättä? Puhumattakaan kevään ylioppilasjuhlista. 

Toisaalta mikään ei ole pysähtynyt sen jälkeen, kun siirryimme etäopetukseen. Päinvastoin, opiskelu, opetus, hallintotyö, ja opiskelijahuollollinen työ, kaikki, ovat muuttuneet intensiivisemmäksi. Työn määrä ei ole vähentynyt. Sosiaalinen vuorovaikutus ja yhteisöllisyys ovat ujutettuina verkkoihin ja kaistoihin, jotka välillä kaatuvat ylikuormitettuina. Niin kuormittuvat niiden käyttäjätkin, jotka päivästä toiseen istuvat koneidensa ääressä hankkimassa kursseja, kehittyessä soittajina ja laulajina, sparratessa opiskelijoita, syöttäessä päättöarvosanoja, tehdessä hallinnollisia päätöksiä, ja laittaessa opiskelijoille huolikirjeitä. Verkossa tuntuu olevan kaikki, mutta lopulta vain vähän aidon lähikontaktin puuttuessa. Tuntuu kuin kaikki olisivat karanneet tai hävinneet johonkin. Jos sattuu kauppareissulla näkemään vilauksenkaan opiskelijasta, muuttuu hysteeriseksi ja tekee mieli halata jokaista ja todeta, miten ihanaa on, että olet olemassa.

Olisi siis kiva palata lähiopetukseen. Olla paikan päällä. Mutta, taas toisaalta, jos emme olisi koskaan saaneet mahdollisuutta näin pitkäjänteiseen sähköisten oppimisympäristöjen testaamiseen, olisi digiloikka siirtynyt muiden kiireiden keskellä jälleen kerran tulevaisuuteen. Uusi opetussuunnitelma, LOPS2021, edellyttää laaja-alaista osaamista ja digitalisaatio on osa sitä. Näiden viikkojen aikana olemme opetelleet ja ennakoineet uutta opetussuunnitelmaa ja tällä tavoin olemme digirikkaampia, kuin ennen etäperiodin alkua. Kun katson kännykkääni, minun on vaikea uskoa, miten paljon erilaisia ”kokousappeja” siihen on ladattuna. Päivän aikana siirryn teamsistä zoomin kautta kätevästi discordiin ja sieltä hangoutsiin ja videovisitiin. Tästä loikasta pitää osata olla jokaisen ylpeä, vaikka arki raskaalta, kouluajan ja vapaa-ajan sekoittuessa hahmottomasti toisiinsa, tuntuisikin.

Valmistujaisjuhlatkin pidetään elokuussa.

Vielä jaksetaan hetki etäillä ja mennä terveys edellä!

Ilona

Talvinen tervehdys Kaustisen musiikkilukiolta

19.12.2019

Lukio-opinnoissa koittaa pian tauko ja hiljennymme vastaanottamaan joulun taian kukin omalla tavallamme. Työhuoneeseeni joulun tuulahduksen ovat tuoneet pianon ja viulun sulosoinnut, jotka ovat kaikuneet läpi opetustilojen viritellen kuulijaansa pyhään jouluyöhön tai joulupukin kiireiseen joulumaahan.

Lukiotyössä aika kiitää opetustuokiosta ja tapahtumasta toiseen ja hetkenä, jolloin pitäisi katsoa kulunutta syyslukukautta taaksepäin tuntee itsensä hieman avuttomaksi siinä, miten voisi pukea sanoiksi kaiken sen monipuolisuuden, mitä kuluneet kuukaudet ovat sisältäneet. Lukuvuoden kolmas jakso on käynnissä ja kohta laskeudumme torstain kuusijuhlan lucioiden ja tiernapoikien myötä joulun hiljaisuuteen. Vuoden lyhin päivä on sunnuntaina 22.12. ja kevätlukukauden myötä saamme kiihtyvällä tahdilla lisää päivänvaloa opiskelun arkeemme. Ensin muutaman sekunnin, sitten jo minuutteja. Koulun loppuessa lauantaina 30.5. aurinko laskee Kaustisella vasta lähempänä keskiyötä. Silloin olemme jo yöttömän yön kynnyksellä.

Vaikka tuntuu siltä, että lukiolaisilta odotetaan yhä enemmän, oppiminen ei saisi tuntua pelkältä suorittamiselta. Lukioaika on ihmisen elämässä myös viisauden hankkimisen aikaa, eikä viisaus kartu jatkuvassa stressitilassa. Kehittyä ja kasvaakin pitäisi. Viisauden ja yleissivistyksen kartuttaminen vaatiikin asioiden vähittäistä sisäistä kypsyttelyä ja oivaltamista. Välillä voi vähän kompuroida ja ottaa takapakkia, mutta kokeilun ja luovimisen kautta nousta ylös kohti asetettuja tavoitteita. Musiikkilukiomme maskotti Kaustinen on hieman omituisesti ylösalaisin lentävä lintu, jolla on toisinaan vaikeuksia ja haasteita pikkulinnun elämässään. Mutta Kaustinen on sinnikäs ja hänellä on lahja, jota kenelläkään muulla ei ole. Hän osaa viheltää paremmin kuin kukaan muu ja hän on ystävänä aivan ylivertainen.

Kaikilla on siis oma tapansa etsiä viisautta. Toiset oppivat lukemalla, toiset kuuntelemalla, toiset tekemällä. Toiset asettavat itselleen välitavoitteita, toiset etenevät suurpiirteisemmin. Nykylukiolaisen on syytä muistaa välillä levon ja itsensä palkitsemisen merkitys. Tavoitteita on uskallettava karsia tai uudelleen mitoittaa. Kun motivaatio on kohdallaan, voi ottaa hieman rennommin. Musiikkilukiossa opiskelijoiden hyvinvointiin ja jaksamiseen on kiinnitetty tänäkin syksynä erityistä huomiota. Moniammatillinen työryhmä on suunnitellut yhdessä opiskelijoiden kanssa yksilöllisiä opinpolkuja ja seurannut opintojen edistymistä. Jokaisen työjärjestys on opiskelijan itsensä näköinen. Mikäli voimavarat uhkaavat ehtyä, tehdään suunnitelma opintotaakan keventämiseksi. Kun kaikki ohjaavat kaikkia, kukaan ei putoa rattailta.

Lukioaikana tulisi ehtiä myös pysähtyä miettimään, mitä teen isona, sitten kun tämä kaikki on ohi. Monet lukiolaiset, joiden kanssa olen keskustellut, ovat todenneet, että jatko-opintojen pohtiminen jää lukioaikana helposti liian vähälle huomiolle. Suoritusputken jälkeen abikeväänä onkin yhtäkkiä uuden edessä, tekemässä kenties merkittäviäkin valintoja tulevaisuutensa suhteen, mutta ehkä vielä epävarmalla tavalla. Meillä jatko-opintomahdollisuuksia luonnostellaan ja pohditaan jo lukiopolun alussa. Opiskelijan ei tarvitse tietää varmaksi, mitä aikoo opintojensa jälkeen tehdä, mutta jonkinlaiset suuntaviivat on hyvä olla olemassa. Opintojen edetessä panostetaan sitten tiiviimmin jatko-opinto-ohjaukseen ja jokaiselle opiskelijalle pyritään löytämään hänelle sopiva jatkopaikka. Viime kevään ylioppilaista moni pääsi haluamalleen alalle. Se on iloinen ja rohkaiseva asia

Kuluneen syksyn aikana koko koulu on ollut jälleen mukana yhteisöllisesti erilaisten tapahtumien järjestämisessä. Olemme kulkeneet Taiteiden yöstä joulukonserttiin ja bändikonsertteihin ja opiskelijamme ovat edustaneet kouluamme menestyksekkäästi erilaisissa tapahtumissa ja kilpailuissa, niin musiikin kuin urheilun saralla

Erityislukiossa nuoren elämä on jatkuvaa stagella olemista, itsensä likoon laittamista ja omien vahvuuksiensa esille tuomista. Positiivista on, että te nuoret uskallatte tuoda esiin oman persoonanne ja luotatte omiin kykyihinne! Niitä kykyjä teillä riittää ja niillä te yllätätte aina meidät opettajatkin. Juuri teidän vuoksenne opetustyö ei koskaan ole tylsää tai muutu sellaiseksi. Riemastuttava kiitos opiskelijakunnalle, joka järjesti opettajille ikimuistoisen kahootin nuorisokielestä. “Möfö”, “Boomer”, “goals” ja “wörtti” olivat täyttä hepreaa

Lukuvuoden alusta Kaustisen musiikkilukiossa on jatkunut Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä valtakunnallinen musiikin kehittämistehtävä. Olemme käyneet kouluttamassa musiikinopettajia Oulussa ja Tampereella. Keväällä koulutukset jatkuvat Kaustisella. Syksyn alussa kävimme tapaamassa Skotlannin ylänummilla yhteistyökumppaniamme Plocktonin musiikkikoulua. Ehdoton highlight oli opiskelijamme Toukon ja musiikin opettajiemme yhteissoitto skotlantilaisten kanssa. Sitä ennen esiteltiin kaustislaista viulunsoittoperinnettä, joka herätti paljon kiinnostusta.

Musiikkilukion suositut musikaaliproduktiot jatkuvat huhtikuussa, jolloin ensi-iltansa saa Pohjalaismusikaali Henrik – toinen tuleminen! Liput ovat hankittavissa osoitteessa www.lipputoimisto.fi tai ennen esitystä ovelta. Premiere eli ensi-ilta on lauantaina 25.4. klo 16 Kansantaiteenkeskuksessa Kaustisen ytimessä.

Musiikkilukion kuulumisia voit seurata kotisivuiltamme www.musiikkilukio.net

Keväällä meillä on jälleen tarjolla myös Kokkolan yliopistokeskuksen Chydeniuksen ja Centria-ammattikorkeakoulun opintoja. Tutustu tarjontaan kotisivuillamme tai tartu opoa hihasta!

Lämmin kiitos kaikille kuluneesta syksystä! Kiitos myös Musiikkilukion Tuki ry:lle arvokkaasta työstänne opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Kiitos myös muille yhteistyökumppaneillemme!

Levollista joulua ja Voimia uuteen vuoteen 2020!

Toivoo: Ilona Salomaa-Uusitalo ja musiikkilukion väki