FINL0001  sweden  russia

frlarge
  german  unionjack300

Musiikki yhdistää

Keski-Pohjanmaan Konservatorio

Kaustisen musiikkilukion ja Keski-Pohjanmaan konservatorion yhteistyö on aktiivista ja monipuolista. Musiikkilukion opiskelijat voivat halutessaan suorittaa musiikkioppilaitosten mukaiset teoria-aineiden sekä instrumenttiopintojen tutkinnot musiikkilukiossa. Lukion opiskelijan ei tarvitse erikseen pyrkiä konservatorioon, vaan tutkinto-oikeus sisältyy musiikkilukio-opintoihin. Lukion opiskelijalle kaikki musiikkiopinnot ja musiikkioppilaitoksen tutkinnot ovat ilmaisia.
Konservatoriotason tutkinnot sisällytetään lukiokursseihin ja lukio-opintojen päättyessä opiskelijalle annetaan erillinen todistus musiikkiopinnoista ja Keski-Pohjanmaan konservatoriossa suoritetuista kurssitutkinnoista.

Musiikkilukio-opintojen jälkeen useat opiskelijat jatkavat opintojaan Keski-Pohjanmaan konservatoriossa.

Musiikkilukion tiloissa opiskelee myös muita konservatorion oppilaita ja salissa järjestetään konservatorion ja musiikkilukion yhteisiä konsertteja.

Kaustisen kamarimusiikkiviikko

Kaustisella asuneen ja myös musiikkilukion tiloissa työskennelleen säveltäjä Pehr Henrik Nordgrenin ansiosta Kaustisella on vuodesta 1978 järjestetty tammi-helmikuussa Kamarimusiikkiviikko. Säveltäjä Nordgrenin tavoitteena oli, että musiikkilukiolaiset voivat osallistua korkeatasoisiin kamarimusiikkikonsertteihin ja kuulla menestyneitä muusikoita Kaustisella. Kamarimusiikkiviikon myötä PH:n toive on toteutunut!

Kamariorkka25

Kaustisen musiikkilukio järjestää aina kamarimusiikkiviikolla oman konsertin. Lisäksi musiikkilukiolaiset esiintyvät viikon aikana muissa musiikkitilaisuuksissa. Kamarimusiikkiviikon taiteilijat myös vierailevat musiikkilukiolla esiintymässä ja kertomassa musiikkiesityksistään.

Musiikkilukiolaisilla on vapaa pääsy Kamarimusiikkiviikon konsertteihin, ja lukiolaiset hyödyntävät tätä mahdollisuutta ahkerasti.

Tammikuussa 2016 kamarimusiikkiviikon taiteellisena johtajana kolmivuotiskauden aloittaa Sibelius-Akatemian säveltäjäprofessori Veli-Matti Puumala. Puumala on syntynyt Kaustisella ja hän on kirjoittanut ylioppilaaksi Kaustisen musiikkilukiosta. Viikon edellinen taiteellinen johtaja oli niin ikään entinen musiikkilukiolainen muusikko, oboisti Anni Haapaniemi.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat

Kaustinen on kuuluisa kansanmusiikistaan ja kansanmusiikkijuhlista, joita on järjestetty kesäisin kohta 50 vuoden ajan. Kaustisen musiikkilukio perustaminen pohjautuu vahvasti Kaustisen kansanmusiikkiperinteeseen. Musiikkilukion syntyyn vaikutti aktiivisesti kansanmusiikkijuhlien presidentti, maakuntaneuvos Viljo S. Määttälä. Kansanmusiikkiperinne ja festivaalit ovat Kaustisen musiikkilukion kivijalka.

Vaikka kansanmusiikkijuhlat järjestetään koulujen kesälomalla heinäkuussa, kansainvälinen kansanmusiikkifestivaali on musiikkilukiolle merkittävä tapahtuma.
Festivaalit tapahtuvat musiikkilukion läheisyydessä ja musiikkilukiorakennus on keskeinen juhlapaikka. Musiikkilukiolaiset esiintyvät ahkerasti juhlaviikolla omissa ja monissa muissa konserteissa. Useat musiikkilukiolaiset myös työllistävät itsensä festivaaliorganisaatiossa. Entiset musiikkilukiolaiset ovat keskeisiä vaikuttajia nykyisin festivaaleja järjestävässä Pro Kaustinen ry:ssä.

Joka kesä kansanmusiikkifestivaalit kokoavat entiset musiikkilukiolaiset muistelemaan lukioaikoja ja esiintymään tutuissa lukioaikaisissa kokoonpanoissa yhdessä nykyisten opiskelijoiden kanssa. Festivaalit on loistava musiikkilukiolaisten kohtaamispaikka.

Näppärit

Musiikkipedagogi Mauno Järvelä ja hänen perustamansa näppäritoiminta on tärkeä osa musiikkilukion arkea. Joka viikko Näppärit harjoittelevat musiikkilukiolla opettajinaan musiikkilukion opettajia ja entisiä sekä nykyisiä opiskelijoita. Kaustisen musiikkilukiossa opiskelijoilla on mahdollisuus oppia ja omaksua näppäripedagogiikkaa.

Ottoset ja Kaustisen Nuorisoseura 

Musiikkilukiolaisia on aktiivisesti mukana myös Ottosten kansantanssitoiminnassa niin tanssijoina, soittajina kuin ohjaajinakin. Musiikkilukiolaisilla on mahdollisuus liittyä kansantanssiryhmään ja jatkaa kansantanssiharrastusta lukio-opintojen ohessa.

Kansanmusiikki-instituutti

Kaustisen musiikkilukion välittömässä läheisyydessä sijaitsee Kansantaiteenkeskus, jossa toimii mm Kansanmusiikki-instituutti. Instituutti on musiikkilukiolaisten aarreaitta, josta löytyy materiaalia koulutöihin ja tutkimukseen. Musiikkikursseilla opiskelijat voivat itse osallistua arkiston täydentämiseen haastattelemalla ja keräämällä aineistoa. Asiantuntija-apua löytyy instituutin henkilökunnasta.

Kaustisen Pelimanniyhdistys

Kaustislaiseen musiikkiin musiikkilukiolaiset voivat perehtyä Pelimanniyhdistyksen toiminnassa. Pelimanniyhdistys järjestää yhteissoittoja sekä purppuritanssiharjoituksia, joihin musiikkilukiolaiset voivat vapaasti osallistua.

Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri

Kaustisen musiikkilukion opiskelijoille järjestetään mahdollisuuksia osallistua Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin konsertteihin Kokkolassa ja Kaustisella. Orkesterin muusikot ovat aina aktiivisesti osallistuneet musiikkilukion toimintaan, ja heitä työskentelee koulun instrumenttiopettajina. Kamariorkesterissa myös soittaa musiikkilukion entisiä opiskelijoita.

Musiikkilukioverkosto

Kaustisen musiikkilukio on yksi Suomen vanhimpia musiikkilukioita. Musiikkilukiot ovat koko toimintansa ajan tehneet pitkäjänteistä yhteistyötä toimien lukiokoulutuksen suunnannäyttäjinä. Musiikkilukiot kokoontuivat keväällä 2015 Turussa, jossa konserttipäiviä isännöi Puolalanmäen lukio. Vuonna 2017 yhteiskonsertteja järjestetään Kajaanissa. Muita musiikkilukiot sijaitsevat Espoossa, Helsingissä, Kuopiossa, Lahdessa, Oulussa ja Vantaalla,

Kansainvälinen musiikkilukioverkosto

Kaustisen musiikkilukiolla on lukuisia kansainvälisiä musiikkilukioystäviä. Hankkeiden, konserttivierailujen ja näppäritoiminnan ansiosta musiikkilukiolaisilla on mahdollisuus tutustua muihin musiikkikulttuureihin. Ystäviä on mm Liettuassa, Saksassa, Sveitsissä, Turkissa, Unkarissa ja Pohjoismaissa.

Yritykset ja yhdistykset
Kaikenlaisen musiikin yhdistys Musiiki ry
Kansanmusiikki-instituutti
Kaustisen Kansanmusiikkijuhlat
Kaustisen Nuorisoseura
Kaustisen Pelimanniyhdistys
Kaustisen kamarimusiikkiyhdistys ry
Lipputoimisto
Näppärit ry
Pro Kaustinen ry
Tallari

Kaustisen musiikkilukio


Meerbuschintie 1

69600 KAUSTINEN
Sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Rehtori
Ilona Salomaa-Uusitalo
Sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Puhelin: 040 556 1783

Apulaisrehtori
Rasmus Tammik
Sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 
Puhelin: 040 652 7457

Opinto-ohjaus
Sami Kangas
Sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Koulusihteeri
Ira Korkala
Sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Puhelin: 050 316 4420